Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο μύθος της αρπαγής Περσεφόνης

Στα πλαίσια του Καινοτόμου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Τον άρτον ημών τον επιούσιον....." ασχοληθήκαμε με τον παραπάνω μύθο.
 Με λίγα λόγια ο μύθος είναι ο εξής: 

"Η Δήμητρα ήταν Θεά της γεωργίας και προστάτιδα της γης,  κόρη του Κρόνου και της Ρέας και αδερφή του Δία.Η Δήμητρα δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια του σιταριού. Γι' αυτό και τα σιτηρά λέγονται και δημητριακά. Όμως μια μέρα που η κόρη της Δήμητρας, η Περσεφόνη μάζευε λουλούδια με τις φίλες της ,ο άρχοντας του Άδη, ο Πλούτωνας την άρπαξε και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Απαρηγόρητη η Δήμητρα, καταράστηκε τη γη να μην καρποφορήσει. Τα φυτά ξεράθηκαν και οι άνθρωποι κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα. Ο Δίας τότε παρακάλεσε τον Πλούτωνα, να επιστρέψει την Περσεφόνη στη Δήμητρα.  Εκείνος ήταν αμετάπειστος. Ο Δίας βρήκε την εξής λύση: το μισό χρόνο η Περσεφόνη θα έμενε στον Κάτω Κόσμο και τον άλλο μισό χρόνο θα ανέβαινε στη γη, κοντά στη μητέρα της. Με το μύθο αυτό εξηγούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την εναλλαγή των εποχών. Οι βροχές του χειμώνα είναι τα δάκρυα της Δήμητρας, ενώ το καλοκαίρι, όταν η γη καρποφορεί, η Περσεφόνη βρίσκεται κοντά στη μητέρα της."

Είδαμε ένα βίντεο με την αρπαγή της Περσεφόνης σε κινούμενα σχέδια 

Παρατηρήσαμε μια εντυπωσιακή έγχρωμη αναπαράσταση του ψηφιδωτού που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και που δημιούργησε ο ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος. (http://www.hellasforce.com/blog/amfipoli-egchromi-anaparastasi-tou-psifidotou/)


Τα παιδιά ζωγράφισαν την αρπαγή της Περσεφόνης όπως την φαντάστηκαν  και επίσης αποτύπωσαν στο χαρτί πώς θα ήταν η φύση όταν η Περσεφόνη βρισκόταν στον κάτω Κόσμο και πως θα ήταν όταν η Περσεφόνη βρισκόταν με τη μητέρα της στη γη!


















Ακούσαμε το τραγούδι:Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ - του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Τα νήπια έβαλαν σε σειρά εικόνες από το μύθο (από το 'Σύγχρονο Νηπιαγωγείο")
 




Την ερχόμενη Τρίτη θα έρθει στο νηπιαγωγείο μας η θεατρική ομάδα "Θέατρο Τσέπης" για να παρουσιάσουν την παράσταση "Η αρπαγή της Περσεφόνης"



Οι δραστηριότητες συνεχίζονται.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου